Tien redenen waarom boegbeeldschap niet van de grond komt - blog
Boegbeeldschap trekt aan en stoot af. Op de vraag: ‘Wil jij de stem en het gezicht zijn van jouw organisatie?’ voelen mensen vaak direct een diepe ‘ja’ of een duidelijke ‘nee’.
Begrijpelijk, het boegbeeld zijn is niet zomaar iets. De missie met bezieling uitdragen, zichtbaar zijn en zeker ook een opinie uitdragen, daarvoor moet je stevig in je schoenen staan.
Dit artikel is voor ‘kamp-ja’. Want ondanks dat ‘ja-gevoel’ komt boegbeeldschap lang niet altijd van de grond.
Het vereist actie en daar gaat het vaak op mis.
Allereest, wat zijn die acties? Bijvoorbeeld: posts maken voor Linkedin of voor de interne organisatie, een whitepaper schrijven, je boodschap in video vertellen, een opiniestuk formuleren, verdiende media-aandacht creëren. De crux zit erin dat met overtuiging en consistentie te doen. Niet ‘n keertje, af en toe, voorzichtig, maar vol overgave.
Verandering heeft herhaling nodig. En een boegbeeld dus doorzettingsvermogen.
Belangrijk om te zeggen: zichtbaarheid is zeker geen must of heilige graal. Maar heb je als organisatie een missie die gehoord mag worden, wil je bestaande conventies doorbreken, dan heb je mensen nodig die met verve lading geven aan waar het merk voor staat. Die bereid zijn hun nek uit te steken en het verhaal keer op keer te vertellen.
Alleen, dikwijls blijft het steken bij plannenmakerij in plaats van actie...
1. ‘Eerst moet x af, dan begin ik’
Kort en krachtig: er is altijd weer een nieuwe x. Een goede vraag om te stellen is daarom 'hoe urgent is de verandering die we willen uitdragen?' Is het echt een vereiste dat de website af is, de marketing op orde en alle vacatures ingevuld? Het lijken vaak essentiële voorwaarden, maar zijn het niet. Zeker niet voor de buitenwereld. Passie inspireert, perfectie niet (meer daarover in punt 10). Boegbeeldschap begint dus niet met een afgevinkte to-do lijst, maar met besluitvaardigheid.
2. ‘Ik kom er niet aan toe’
In het verlengde daarvan… wie wil bouwen aan een positie als inspirerend boegbeeld, dan heb je een lange adem nodig. Dat betekent niet dat je het kunt opbouwen in de ‘eventuele tijd’ die er in je agenda over is aan het eind van de dag of week. Tijd vrijmaken is een must. Maar wanneer je begrijpt dat je met boegbeeldschap een heleboel vliegen in één klap vangt, is dat een logische keuze. Zichtbaar en inspirerend leiderschap werkt bijvoorbeeld door in medewerkersmotivatie, recruitment, leadgeneratie, klantenbinding en reputatiewaarde.
3. ‘Die verhalen moeten uit mijn tenen komen’
Goed, je hebt tijd vrijgemaakt, gaat zitten, maar er komt helemaal… niks. Je gaat Googelen, door je Linkedinfeed scrollen, zet wat zinnen op papier, wist ze weer en voor je het weet ben je uren verder, zonder enig resultaat. Ga daarom eerst eens goed zitten om je gedachtegoed helder te formuleren: wat vind je echt belangrijk en waarom? Als dat eenmaal staat kun je bijvoorbeeld inhaken op actualiteiten, vragen van klanten en ontwikkelingen in je vakgebied. De combinatie van een sterk gedachtegoed en gespitste oren, leiden ertoe dat je nooit meer tegen een leeg vel zit aan te kijken. Een paar praktische hulpjes: schrijf alsof je geïnterviewd wordt. Dus, formuleer 3 goede vragen en geef daar een zo helder mogelijk antwoord op. Schrijf eerst, redigeer daarna en loop je vast, gebruik ChatGPT.
4. ‘Wat heb ík nou te vertellen?’
Hebben heel veel mensen last van en werkt verlammend. Er zijn altijd betere, slimmere, creatievere experts. Misschien zelfs wel binnen jouw organisatie. Maar kunnen en durven zij het ook voluit uit te dragen? Je hoeft niet de slimste of beste te zijn om de stem en het gezicht naar buiten toe te zijn. Veel belangrijker is het om je bezieling te laten zien en je doorzettingsvermogen. Dát inspireert! Voelt jouw missie als iets dat echt de moeite waard is? Vind je dat er iets in de wereld moet veranderen? Zo ja, laat je dat aan anderen over of pak je ook zelf een schep en graaf je mee? Daarbij: Kennis is overvloedig aanwezig, bezieling is veel schaarser, terwijl we daar juist nooit genoeg van kunnen hebben!
Focus niet op competitie, maar focus op bezieling.
5. ‘Waar begin ik dan?’
Vergeet de oerknal, de jaartelling en zelfs waar je vorige week mee bezig was. Val bij het verzinnen van onderwerpen en verhalen gewoon met de deur in huis. Niemand houdt de volgorde van jouw verhalen in de gaten. Jezelf excuseren dat je lang stil was hoeft ook niet. Start met het verhaal dat vandaag relevant is, omdat het bij je klanten speelt, omdat het in de krant staat of omdat jij het belangrijk vindt. En volgende keer net zo.
6. ‘Er is te veel om te vertellen’
Streef niet naar volledigheid binnen één verhaal. Volledig willen zijn komt vooral voort uit de angst dat vakgenoten meelezen en je ‘simplisme’ zullen verwijten. Natuurlijk kun je die diepte, nuance en uitgestrektheid van je werk niet vatten één bericht, artikel of video. Maar schrappen en weglaten is nodig om je punt duidelijk over te brengen. Teveel informatie zorgt ervoor dat je publiek door de bomen het bos niet meer ziet. Maak dus één punt per keer, en wissel dat eens af met bijvoorbeeld een longread - zoals dit artikel.
7. ‘Ik wil me niet teveel uitspreken’
Je uitspreken zorgt voor gedoe, is vaak het idee. Dus is het maar beter om het punt dat je wilt maken voorzichtig te brengen. Soms zit dat punt zelfs zo goed verpakt, dat niemand het meer opmerkt. Voorzichtig leiderschap past niet meer in deze tijd. Welke kant moet het op? Wat moet er verdwijnen en wat moet daarvoor in de plaats komen? Wil je als leider inspireren, dan zul je je duidelijk moeten uitspreken. Er is zoveel te doen in de wereld, gebruik je positie om richting te geven! Inhoudelijke kritiek is prima voeding om je gedachtengoed verder aan te scherpen. Andersoortige kritiek, hoef je niets mee.
8. ‘Er zijn al zoveel meningen’
Nederland heeft 17 miljoen voetbalcoaches, klinkt het vaak. Iedereen weet hoe het beter zou moeten. Met andere woorden: alleen als je er echt verstand van hebt, mag je je mond opentrekken. Want hoe helpend is het als iedereen zijn mening ventileert? Nou, niet. Maar goed onderbouwde meningen, duiding en vooral visie van mensen met verstand van zaken, daar is wél behoefte aan!
Journalisten en redacteuren zijn altijd op zoek naar goede experts die een ander perspectief kunnen geven, hun punt helder vertellen, bezield zijn én de telefoon opnemen.
9. ‘Mijn opgebouwde reputatie vergt voorzichtigheid’
Wat ís je reputatie nu? Het overgrote deel van je netwerk weet wellicht je functie en heeft misschien een vaag idee van wat je doet. Maar waar je voor staat…? Laten we het even omdraaien: van hoeveel mensen – die geen uitgesproken boegbeeld zijn – weet jij waar ze voor staan en wat hun visie is? Knap als je tot tien komt! Kies je ervoor om je uit te gaan spreken, dan gaan zaken zeker schuiven. Maar nogmaals: wie zit er op kleurloos en onzichtbaar leiderschap te wachten?
10. ‘Eerst nog even bijschaven’
Tenslotte nog perfectionisme. De absolute vijand van actie. Natuurlijk wil je geen onzin verkondigen en wil je dat je woorden houtsnijden. Maar eindeloos schaven en twijfelen kost bakken met tijd en levert marginale verbeteringen op. Perfectionisme is het recept om wel van start te gaan, maar onderweg te stranden. Boegbeelden die volhouden zetten perfectionisme aan de kant en accepteren dat het ene verhaal, die ene video of die ene nieuwsquote een voltreffer is en de ander een zesje.
Er zijn zeker nog meer redenen, maar dit is wat wij het vaakst tegenkomen. (En we wilden het een beetje behapbaar houden.) We zijn benieuwd, is het herkenbaar? En zo ja, welk punt herken je het meest? Of is er nog iets anders dat de weg naar boegbeeldschap dwarsboomt?
Bij het Bureau voor Boegbeelden helpen we leiders en experts van grote en kleine organisaties om consistent en krachtig naar buiten te treden. Via een mix van social media, artikelen, video en ook via verdiende aandacht in journalistieke media. Inhoud en relevantie staan steeds voorop. Meer weten? Kom met ons in gesprek via