Skip to main content

Kapitein versus boegbeeld - blog

Ook al sta je aan het roer van nog zoโ€™n mooie organisatie, als je de kapitein bent van het schip, is het een goed idee om niet op die manier naar buiten te treden.

Tenminste, niet als jij als de plek van boegbeeld wilt pakken.

Het verschil?

De kapitein vertelt wat er op zijn of haar schip gebeurt. ๐˜๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ? ๐˜š๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ? ๐˜๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ? Interessant en absoluut noodzakelijkโ€ฆ voor jullie zelf. Het is nogal een intern feestje en minder relevant voor de buitenwereld.

Pak je de plek van boegbeeld, dan is je blik naar buiten gericht. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต, ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ, ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ป๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฃ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ. Dat geeft ander soort verhalen. Namelijk: verhalen waarin je laat zien hoe je de wereld ziet. Die zijn voor de buitenwereld veel interessanter en relevanter.

Een voorbeeld.

Stel je bent specialist in afvalverwerking. Je vertelt welke afvalstromen jullie verwerken, hoe dat in zijn werk gaat, welk congres je bezocht en wie er nieuw is aangenomen in jullie team. Basisinformatie die belangrijk is om online goed gevonden te worden, vooral als het aansluit op de zoekbehoefte van jouw klant. Daarmee lig je al tien knopen voor. Het blijft wel kapiteinspul, want het eigen schip heeft steeds de hoofdrol.

Pak je de positie van boegbeeld, dan heb je het ook over: welke afvalstoffen zijn goed recyclebaar en waar moeten we zo snel mogelijk van af? Lukt het om onze afvalbergen beheersbaar te krijgen of nemen ze alleen maar in omvang toe? Welke innovaties spelen er als het om energieopwekking vanuit afval gaat?

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel externe communicatie blijft steken op kapiteinspul. Niet verkeerd, want die basis is essentieel. Wil je echter inspireren als boegbeeld in je vakgebied, dan doe je er goed aan om ook een opinie te vormen over wat zich in de buitenwereld afspeelt. Niet op elk terrein, wel daar waar ontwikkelingen jouw veld van expertise raken.


Bureau voor Boegbeelden | infoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.| Gevestigd te Schoorl, Noord-Holland | KVK 37136276 | Alle rechten voorbehouden aan Prominence PR |ย Privacy & anti-spam beleidย