Skip to main content

Wat betekent zichtbaar leiderschap nu echt? - blog

Als een organisatie vaart op een cultuur van kwaliteit en prestaties, staat zichtbaar leiderschap centraal als hét kompas dat mensen richting verbinding en succes leidt.

Maar wat betekent zichtbaar leiderschap nu eigenlijk echt?

Zichtbaar leiderschap draait om veel meer dan alleen consistent aanwezig zijn, binnen en buiten de organisatie.

Het is een verbintenis om actief te luisteren en communiceren, waarden uit te dragen en betrokken te zijn bij de dagelijkse activiteiten van jouw medewerkers, klanten en andere stakeholders.

Het is de kunst van het leiden, zonder jezelf te verbergen achter gesloten deuren.

Een zichtbare leider is altijd in actie. Heeft een heldere en scherpe visie en is in staat om iedereen met dit hogere doel te verbinden. Deze verbondenheid creëert een gevoel van eenheid en geeft rust en richting, wat essentieel is voor het bereiken van collectief succes. Want succes heb je nooit alleen. Nou ja, misschien voor even dan. Maar dat voelt minder lekker, toch?

Waar zichtbaar leiderschap draait om het voorleven van visie en doelstellingen, moedigt onzichtbaar leiderschap medewerkers aan om zelf op te komen voor deze doelen.
Ze voelen zich niet gesteund en gewaardeerd, waardoor het vertrouwen mist. Veel succes dan, met het behalen van jouw doelen.

Wees dus de verandering die jij voor ogen hebt.

Alleen als jij jouw koers communiceert en visie in alles laat doorklinken, positioneer jij jouw hele merk en leiderschap. Vanuit zichtbaar leiderschap, mits oprecht, weet jij jouw medewerkers en klanten recht in het hart te raken.

Het geeft ze niet alleen vertrouwen in jouw leiderschap, het geeft ze ook vertrouwen in zichzelf. Vanuit een open en vertrouwde cultuur en omgeving, durven ze ook zichzelf zichtbaar te maken en op eigen manier bij te dragen aan een positieve verandering.

Als de vertrouwde en zichtbare leider weet jij de aandacht te trekken en consistent vast te houden voor meer bereik, autoriteit en respect waardoor doelen sneller en makkelijker worden behaald.

Maar let op. Je hebt zichtbaar leiderschap en zichtbaar gevoeld leiderschap.

De eerste gaat puur om eigen gewin.

De tweede benadrukt de kracht van betrokkenheid en van persoonlijke en oprechte verbinding. Het is dus geen trucje, maar het komt daadwerkelijk vanuit jouw geloof en motivatie om anderen te helpen en de wereld te verbeteren. Het komt recht vanuit je hart en geloof mij, mensen voelen dat. En als mensen voelen, worden ze geïnspireerd om ergens in te geloven, erop aan te haken en in actie te komen. Ze doen het namelijk niet meer alleen.

Eigenlijk ga je dan van een missie hebben, naar samen op missie gaan.

Samen verhoog je de productiviteit vanuit geloof en plezier: geweldige uitgangspunten om je doelen sneller te behalen.

Kortom, door duidelijk te communiceren, de verbinding op te zoeken en door complexiteit heen te navigeren, kunnen leiders transformeren tot charismatische krachten, binnen en buiten de organisatie.

De vraag is dus: hoe zichtbaar ben jij echt?


Bureau voor Boegbeelden | infoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.| Gevestigd te Schoorl, Noord-Holland | KVK 37136276 | Alle rechten voorbehouden aan Prominence PR | Privacy & anti-spam beleid